tirsdag 31. mai 2016

Historieformidling på nett

I dag har jeg sammen med ca.50 andre lærere deltatt på UIOs seminar historieformidling på nett

Først ledet førsteamanuensis Hallvard Notakers oss igjennom hvordan lærere, forskere og andre historieformidlere kan jobbe sammen for å sørge for at fagstoff brukes, fornyes og synliggjøres på et nett som stadig vokser i omfang på godt og vondt.

Siden selve kronen på verket Norgeshistorie.no presentert. Det har vært en lang tradisjon å lage komplette norgeshistorie bind, men denne gangen har universitet lagt seg på CC-lisens (Navngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår). I praksis betyr dette at faginnhold, bilder og annet innhold stilles fritt under gjeldende vilkår. Prosjektkoordinator for norgeshistorie.no Nina Maria Rud, brukte eksempler fra 2 lærere, og var veldig opptatt av å gjøre resursen mer tilgjengelig for elever i vgs. Innspill fra salen gav råd om å samarbeide tettere med NDLA historie.



Etter lunsj fikk en entusiastisk fremstillingen av Ragnhild Hutchison som i forbindelse med en doktorgradsstilling ved UIO har vært en sentral aktør i å etablere historiske toll og skipsanløpslister. En fantastisk ressurs for økonomisk og sosialhistorie på 1700-tallet. Hun har også bidratt i rekke prosjekter i Ndla historie de 2 siste årene.

Til slutt fikk vi universitetets eget digitale spillprosjekt. I et særemne i eldre norsk historie bygger studentene opp Oslo anno 1300. Leder for prosjektet, universitetslektor John McNicol har tatt i bruk programmet MinecraftEdu i særemnet Oslo i middelalderen. Første skritt ble tatt høstsemesteret 2016 og resultatet kan sees her.  

MinecraftEdu "Oslo anno 1300" teaser

tirsdag 24. mai 2016

Sprengfull klasse i nettbasert forsering i engelsk


Blide elever på skjermen når nettlærer May Britt Kleppe Baadstø (med skjerfet)  kommuniserer med dem via Skype. Utvekslingselev Tessa Verinder fra Australia er med på nettmøtet i dag for å snakke om Australia.
Topp stemning! Foto: Miriam Alveberg, CC BY-SA



Buskerud har i flere år deltatt i det nasjonale prosjektet Den virtuelle matematikkskolen, som gir ungdomsskoleelever mulighet til nettbasert forsering i matematikk. Nettskolen Buskerud har hatt et tilsvarende tilbud i engelsk. Så langt har det vært en liten gruppe elever som har valgt dette engelsktilbudet. Men skoleåret 2016 - 2017 blir det sprengfull klasse for engelsklærer May Britt Kleppe Baadstø!

Det er så stor søkning til denne klassen, at noen elever ikke får plass. Dette er en gledelig anerkjennelse av nettbasert forsering i engelsk, men selvsagt trist for elevene som må stå på venteliste.