torsdag 16. juni 2016

Ferdig med muntlig eksamen i matematikk


Elevene mine ved Opus Kongsberg og Opus Hønefoss har akkurat gjennomført muntlig eksamen i matematikk 2p.

Det å få elever opp i muntlig er alltid litt stressende, og her var det mye som skulle tenkes igjennom siden eksamen skulle forgå på Skype.

Matematikk eksamen krever bruk av forskjellig programvare under eksaminasjonen. Elevene skal kunne vise sine ferdigheter i Excel og Geogebra , og de skal  vise en Powerpointpresentasjon.  Elevene mine har ikke eget tegnebrett, og de er heller ikke spesielt trent med å bruke formeleditor i Word. Det å skiver potenser, brøk og formler i et tekstbehandlingsprogram er ikke lett uten trening.
Løsningen på dette ble å bruke dokumentkamera, og la elevene regne med papir og blyant.
Her er dokumentkameraet vi har på Kongsberg:





Vi fant ut at elevene måtte komme til sitt OPUS for å ta eksamen.  Da har vi kontroll på omgivelsene og utstyret, og elevene kan få teknisk hjelp. Vi valgte at sensor måtte komme til eksaminators skole.  Sensor kunne deltatt i Skype-møtet fra egen skole, men da hadde vi hatt enda en mulighet for at noe kunne gå galt.  Det er lurt å redusere antall mulige stressfaktorer. Vi tror også at eksaminasjonen går lettere når sensor og eksaminator har møtt hverandre fysisk, og  blitt litt kjent.  Dagens sensor var tydelig på at hun ikke synes det hadde vært noen god løsning av hun hadde vært på egen skole.

Eksamen ble ekstra spennende siden to skoler ble involvert på samme dag, vi hadde oppe elever både på Kongsberg og Hønefoss.  Ikt-avdelingene på de to skolene har samarbeidet godt om utstyr og tekniske løsninger. Det dukka opp en ny stressfaktor i at ikt-personene på skolene var på fylkets IKT-samling samme dag som eksamen. Men begge skolene har flinke lærlinger som støtta opp under gjennomføringen.

Uka før eksamen gjennomførte jeg testing av utstyr med både Kongsberg og Hønefoss, det var veldig nyttig.

Forberedelsedagen ble gjennomført på Skype dagen før eksamen, da dette er en eksamen med 24 –timers forberedelse. Faglærer og elever møtte i nettmøte 9.00, og elevene trakk oppgaver og satte i gang. I løpet av forberedelsedagen hadde hver elev individuell veiledning på Skype.
Notater/ stikkordliste ble levert klokka 17.00 på forberedelsedagen.

Vi endte opp med følgende utstyr

Eksaminator og sensors rom
·         Pc med nødvendig programvare ( Excel, Geogebra, Skype for business)
·         Bordmikrofon
·         Høyttalere
·         Prosjektor (her vurderte vi å bruke ekstra skjerm)








Kandidatenes rom
·         Dokumentkamera
·         Skrivesaker og stempla ark
·         Pc med nødvendig programvare ( Excel, Geogebra, Powerpoint, Skype for business)
·         Headset  ( eller høyttaler og mikrofon)
·         Tastatur og mus
·         Ekstra skjerm





Notater fra forberedelsedel
Elevene hadde med seg PP-presentasjon og excel/geogebrafiler på minnepinne/ekstern harddisk. Dette var også lastet opp i it’s learning som en backup.




Planen for eksamensdagen
8.00 :  Test av utstyr i Kongsberg
9.00  -11.00:  Muntlig eksamen for elever tilhørende OPUS Kongsberg.
11.00 – 11.30   Lunch
11.30 : Test av utstyr Hønefoss – Kongsberg.
12.00 – 13.00 .Muntlig eksamen for elever tilhørende OPUS Hønefoss.

Dette viste seg å være en god plan. Det var veldig nyttig å teste før vi satte i gang.
Det tar tid å åpne filer og sette elever i gang, så det var lurt å ikke ha for stramt tidsskjema.
Elevene trengte litt støtte til å komme i gang med å bruke utstyret, så det var veldig fint å ha teknisk hjelp i nærheten av dem.

Vi valgte å ha en Skypesamtale mellom eksaminator og ikt-lærling være åpen hele tida, og slo av og på lyd ved behov. Det var lurt, da slapp vi å bruke tid på å ringe opp hver elev.


Takket være god ikt-hjelp, og positiv og fleksibel sensor ble dette en god dag.
Jeg har inntrykk av at elevene syntes dette var en grei form for eksamen.

tirsdag 31. mai 2016

Historieformidling på nett

I dag har jeg sammen med ca.50 andre lærere deltatt på UIOs seminar historieformidling på nett

Først ledet førsteamanuensis Hallvard Notakers oss igjennom hvordan lærere, forskere og andre historieformidlere kan jobbe sammen for å sørge for at fagstoff brukes, fornyes og synliggjøres på et nett som stadig vokser i omfang på godt og vondt.

Siden selve kronen på verket Norgeshistorie.no presentert. Det har vært en lang tradisjon å lage komplette norgeshistorie bind, men denne gangen har universitet lagt seg på CC-lisens (Navngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår). I praksis betyr dette at faginnhold, bilder og annet innhold stilles fritt under gjeldende vilkår. Prosjektkoordinator for norgeshistorie.no Nina Maria Rud, brukte eksempler fra 2 lærere, og var veldig opptatt av å gjøre resursen mer tilgjengelig for elever i vgs. Innspill fra salen gav råd om å samarbeide tettere med NDLA historie.



Etter lunsj fikk en entusiastisk fremstillingen av Ragnhild Hutchison som i forbindelse med en doktorgradsstilling ved UIO har vært en sentral aktør i å etablere historiske toll og skipsanløpslister. En fantastisk ressurs for økonomisk og sosialhistorie på 1700-tallet. Hun har også bidratt i rekke prosjekter i Ndla historie de 2 siste årene.

Til slutt fikk vi universitetets eget digitale spillprosjekt. I et særemne i eldre norsk historie bygger studentene opp Oslo anno 1300. Leder for prosjektet, universitetslektor John McNicol har tatt i bruk programmet MinecraftEdu i særemnet Oslo i middelalderen. Første skritt ble tatt høstsemesteret 2016 og resultatet kan sees her.  

MinecraftEdu "Oslo anno 1300" teaser

tirsdag 24. mai 2016

Sprengfull klasse i nettbasert forsering i engelsk


Blide elever på skjermen når nettlærer May Britt Kleppe Baadstø (med skjerfet)  kommuniserer med dem via Skype. Utvekslingselev Tessa Verinder fra Australia er med på nettmøtet i dag for å snakke om Australia.
Topp stemning! Foto: Miriam Alveberg, CC BY-SA



Buskerud har i flere år deltatt i det nasjonale prosjektet Den virtuelle matematikkskolen, som gir ungdomsskoleelever mulighet til nettbasert forsering i matematikk. Nettskolen Buskerud har hatt et tilsvarende tilbud i engelsk. Så langt har det vært en liten gruppe elever som har valgt dette engelsktilbudet. Men skoleåret 2016 - 2017 blir det sprengfull klasse for engelsklærer May Britt Kleppe Baadstø!

Det er så stor søkning til denne klassen, at noen elever ikke får plass. Dette er en gledelig anerkjennelse av nettbasert forsering i engelsk, men selvsagt trist for elevene som må stå på venteliste.




torsdag 28. april 2016

Nettskole fra utlandet

I et kompleks samspill av oppdrag fra NDLA historie, nettskolen BFK, god planlegging og tid har jeg fått muligheten til å jobbe som nettlærer fra Spania over periode på 5 uker. I hovedsak drev jeg nettskole historie mellom vinter -og påskeferie

Mine erfaringer om å jobbe i nettskolen fra utlandet.

God planlegging er en forutsetning
  • I praksis betyr dette at oppleggene man har til alle nettøktene er ferdigstilt, og at planleggeren er oppdatert.

Bredbåndskapasiteten er en forutsetning for vellykkede nettmøtet.
Jeg bodde i en leilighet i La Cala de Mjias, mellom Malaga og Marbella. Bredbånd ble bestilt gjennom et selskap som het Y-internett. Her betaler du pr. dag eller uker. Så lenge jeg hadde tilgang fungerte dette utmerket. Likevel ble tilgangen slettet før perioden var over ved et par anledninger. Da gjaldt det å ringe til engelskspråklig support som åpnet linjen igjen.

I forkant trodde jeg bredbåndstilgangen i Spania var den største utfordringen. Derfor prøvde jeg Skype med huseieren i Spania ved flere anledninger for utprøving.

I telefonkontakten med Norge gjennom hele perioden brukte jeg https://www.messenger.com/ Men unntak av tidvis noe "lagg" var lyden vel så bra som vanlig telefonlinje.

NDLA historie
Store deler av tiden gikk til å skrive 8 fagartikler for NDLA historie med utgangspunkt i:
"presentere et emne fra middelalderen ved å vise hvordan utviklingen er preget av brudd eller kontinuitet på et eller flere områder"



Disse artiklene blir publisert på NDLA historie i nærmeste fremtid.

I tillegg reiste jeg en del for å "gripe" historie i al-Andalus og ta bilder til bruk i artiklene. I løpet av perioden var jeg på dagsturer til Tanger, Gibraltar, Malaga og en langhelg i den fantastiske byen Cordoba.

Følelsen av å være "den reisende Mack" var svært tilfredsstillende og gjorde denne tilnærmingen til historien ytterst interessant. 

fredag 12. februar 2016

Nettskolen har vært i London


Mange av nettskolelærerne dro til London i januar for å delta på Bett. Bett er Europas største konferanse og messe knyttet til læringsteknologi med 35 000 besøkende fra over 100 land, og nærmere 2000 utstillere. 

Vi valgte å reise med Nped (Norsk pedagogisk dataforening), som arrangerer studietur til Bett hvert år. Det er mange fordeler med å reise med nped, i tillegg til at vi kommer på Bett får vi også anledning til å delta på skolebesøk og andre faglige og sosiale arrangement.  Det å reise i en gruppe med 120 personer med samme interesser gjør at det blir mange spennende samtaler underveis, og mye uformell erfaringsutveksling.

Programmet startet med quiz på Porterhouse mandag kveld, og Nettskolen Buskerud var godt representert på vinnerlaget.

Tirsdagen gikk med til ulike skolebesøk og andre aktiviteter, før vi dro på besøk til Googles hovedkontor i Storbritannia. De fikk vi lære bl.a om hvordan Google jobber med utdanning og hva slags produkter de har utviklet.

Bett åpnet på onsdagen, og vi dro naturligvis dit. Mange utstillere, foredrag og begivenheter der gjør at man lett blir litt forvirra i starten. Utfordringen er nok å planlegge hva man skal kikke på og å plukke ut noen interessante foredrag.

På torsdag hadde nettskolen egen samling. Dagens tema var åndsverkloven og opphavsrett. Som nettskolelærere produserer vi mange ulike læringsressurser som skal kunne deles, og da er det viktig å ha kunnskap om dette området.

I Kunnskapsløftet er digitale ferdigheter en av de fem grunnleggende ferdighetene, og et viktig område er å utvikle elevenes digitale dømmekraft. Digital dømmekraft innebærer å kunne bruke digitale verktøy, medier og ressurser på en forsvarlig måte, og å ha et bevisst forhold til personvern og etisk bruk av Internett.  Dette medfører at alle lærere bør ha kunnskaper om opphavsrett og lovverket, for å kunne hjelpe elevene når de skal produsere og publisere arbeidet sitt.
For oss var det naturlig å jobbe mest med hva vi trenger å ha kunnskap om når vi skal lage læringsressurser som skal kunne gjøres tilgjengelig for allmennheten. Vi arbeidet med disse punktene:
  •  Hva er Creative Commons?
  • Hvor kan jeg finne lovlig materiale som jeg kan bruke når jeg produserer læringsressurser?
  •  Hvordan merke egne produkter og kreditere opphavsmann ved gjenbruk?
  • Hvor kan jeg finne mer info om tema, og få hjelp hvis jeg lurer på noe?
  • Hva hvis jeg ønsker å bruke noe som er beskytta av åndsverkloven?


Gode kilder hvis man ønsker å lære mer om dette er
http://ndla.no/nb/node/16381

Bildene er fra Nettskolelærernes samling
Foto:Kirsti Slettevold

Foto: Kirsti Slettevold


Etter dette gikk turen til Bett og deltagelse på Nordic@Bett hvor bl.a skoleelever fra nordiske land viste hvordan de bruker IKT i undervisninga.
Innimellom skolebesøk, bedriftsbesøk, Bett og nettskolesamling ble det tid til kulturelle impulser som musikal, kulturvandring, utstillinger og  sosiale aktiviteter som afternoontea.

På fredag reiste de fleste hjem, fulle av inntrykk og inspirasjon og kanskje litt slitne