fredag 19. juni 2015
Felles standard for de digitale fagene
Åpningssiden i nettfaget i norsk gir rask tilgang til ukens leksjon med oppgaver og ressurser. |
Pedagogisk praksis i Nettskolen Buskerud har fra oppstart vært basert på retningslinjer i Felles standard for Nettskolen Buskerud, et dokument som beskriver forventninger til både netteleven og nettlæreren. Dokumentet revideres årlig i samarbeid med lærerorganisasjonene.Vi har imidlertid ikke hatt noen føringer for oppbyggingen av det digitale faget, bortsett fra at vi skal bruke itslearning som plattform og Lync som videoverktøy. Vi har på samlingene for nettlærerne delt god praksis med anbefalinger, men det har ikke ført til lik oppbygging av de digitale fagene.
Dette er det nå slutt på. Det neste skoleåret forventes det at alle fag bruker Planleggeren i itslearning og bygger opp faget i leksjoner med opplæringsressurser og oppgaver. De digitale fagene skal lett kunne deles med andre lærere og kunne gjenbrukes og videreutvikles. Det skal også være lett for læreren å lage kopier av faget dersom en har elever som skal ha en annen progresjon,
Nedenfor ser du standard for de digitale fagene pr. 1.6. 2015. Denne vil også revideres kontinuerlig etter innspill fra lærerne.
Standard for de digitale fagene
Alle nettlærere har ressurs til å utvikle de digitale læringsressursene i faget.
Det digitale faget skal ha en form som gjør at det kan deles, gjenbrukes og videreutvikles av andre lærere. Ressursene skal være organisert på itslearning og ha følgende kjennetegn:
- Alle må bruke Planleggeren i itslearning
- Alle må organisere faget i leksjoner (ikke etter ukenummer)
- Alle leksjoner ska vise til kompetansemål
- Alle leksjoner skal inneholde ressurser og aktiviteter
- Alle leksjoner skal ha en kort introduksjon
- Alle leksjoner skal ha en læringssti for eleven som viser til oppgaver og ressurser i leksjonen.
- Formuleringene du bruker i Planleggeren skal være slik at ressursene kan gjenbrukes av andre lærere. Oppslagstavla kan brukes til stoff med personlig farge.
- Husk at det som står på Oppslagstavla forsvinner og kan ikke gjenbrukes
- Legg opp til god digital arbeidsflyt for eleven, dvs. færrest mulig klikk og et tiltalende visuelt grensesnitt. Ikke for mye tekst og minst mulig pdf-er!
Dette er verktøy og funksjoner alle bør kunne:
- Kopiere fag i itslearning
- Samskrivingsverktøy
- OneNote
- Videoopptak og deling av video på internett
- Ha kunnskap om opphavsrett
- Ha kunnskap om å kunne gi rettigheter
- Wiki
- Blogg
- Facebook-gruppe
- Ha et stort reportoar når det gjelder videokommunikasjon (Lync, Skype, Google Hangout, Facetime - kunne dele skrivebord)
- Skjermbilde
- Kunne bruke møteromsteknologi
Til slutt: Prosjektet er obs på problemstillinger knytta til at vi i så stor grad baserer oss på itslearning. Erfaringene så langt er at Planleggeren i itslearning er veldig godt egnet for vårt formål og er svært arbeidsbesparende for læreren. Men vi følger selvsagt med på erfaringer som gjøres i andre fylker.
torsdag 18. juni 2015
Hva kjennetegner den gode nettopplæringen?
Abonner på:
Innlegg (Atom)